NIEUWS


Microsoft Ignite - Blog van onze consultants

Vorige week was het zover, namens Copaco waren wij (Gino, Stephan & Gido) aanwezig bij hét technische Microsoft-event van het jaar. Microsoft Ignite in het Orlando Orange County Convention Center staat in het teken van vijf dagen met vele honderden tech-sessies, 30.000 aanwezigen, een expo waar tientallen partners hun oplossingen tonen, aanwezigheid van vele Microsoft productteams en nog zoveel meer. Daarnaast zijn er de ontelbare aankondigingen gedaan, de één wat groter of onverwachter dan de ander. Voor ons daarmee een intensieve week met een overload aan informatie en veel verschillende indrukken. We lichten een aantal interessante aspecten uit in deze blog.

Zo springt Azure Arc er bij de aankondigingen bovenuit als het gaat om hybride management van servers. Dit maakt dat non Azure servers in eigen datacenters of bij andere cloud-aanbieders ook gebruik kunnen maken van de vele slimme oplossingen uit Azure. Verder valt op dat Microsoft steeds sterker de samenwerking zoekt met AMD als het gaat om nieuwe VM-types. Daarnaast zijn er binnen Azure veel nieuwe ontwikkelingen op gebied van storage (Managed Disks), data (Synapse Analytics), beveiliging (Security Center), IoT (FarmBeats) en Quantum. Enige teleurstelling was er wel, we hadden meer verwacht van de ontwikkelingen rond Windows Virtual Desktop. Wel hebben we het een en ander van AppAttach gezien, dat een erg welkome aanvulling gaat worden op gebied van applicatiebeheer.

Een andere belangrijke pijler is Microsoft 365 en ook op dat vlak staan de ontwikkelingen niet stil. Zo zijn er verbeterde zoekmogelijkheden, vooral bedoeld om kennis in de organisatie in kaart te brengen (Project Cortex). Ook gaat er veel aandacht uit naar meer integratie tussen Teams en de andere componenten, zoals met SharePoint en Whiteboard. Opvallend was ook de introductie van Endpoint Manager, de samenvoeging van SCCM en Intune. Daarnaast wordt het Power Platform uitgebreid met Power Automate (voorheen Flow) en Power Virtual Agent. Deze laatste maakt het mogelijk om zonder code en dus relatief eenvoudig intelligente chatbots te maken. Dat past overigens in het aandachtspunt van Microsoft om een betere werkplek te creëren voor mensen met een beperking.

Naast deze aankondigingen waren er nog een aantal andere hoogtepunten. Heel gaaf waren bijvoorbeeld de VR-ervaringen. Eén waarbij je een rondleiding kreeg rond het Azure datacenter in Amsterdam (eigenlijk Middenmeer, maar dat zegt de gemiddelde Amerikaan niet zoveel). Met name het moment waarbij je opsteeg en vanuit de lucht op het enorme datacenter neerkeek, zorgde voor zwalkende benen. Ook de VR-escape room met het thema security was een erg mooie showcase. Met vijf personen in dezelfde virtuele ruimte los je puzzels op rond de verschillende Microsoft producten. Bijzonder hoe snel je went aan de interactieve navigatie en interactie met objecten.

Iets wat verder erg waardevol bleek, waren de vele boots waar bijvoorbeeld ontwikkelaars en product managers aanspreekbaar waren. Dit maakte het voor ons mogelijk om te sparren met de mensen die actief betrokken zijn bij de ontwikkelingen. Zo kun je eindelijk die vraag stellen die je niet beantwoord krijgt in een support-ticket of geven ze je (off-the-record) inzicht in wanneer die langverwachte functionaliteit gaat komen.

Al met al een mooie week waarna we met een enorme hoeveelheid informatie en nieuwe inzichten weer terug naar Nederland zijn gekeerd. Leuk is het ook om te zien dat we bij Copaco bezig zijn met de juiste onderwerpen. Denk daarbij niet alleen aan absolute techniek, maar vooral ook aan adoptie en change management.

Op 19 november zullen we meer delen over onze ervaringen in een extra Cloud Update Sessie waarvoor je je via deze link nog kunt inschrijven. Kun je niet wachten, dan kun je ook alle aankondigingen vinden in het 87 pagina’s (!) tellende Book of News – Ignite 2019. Ondertussen kijken wij alweer uit naar volgend jaar!


Gino, Stephan & Gido

Technical Consultants bij Copaco

afbeelding